Hyaluronsav terápia

Az intraartikuláris hyaluronsav terápia

Ízületi kopás- arthrosis

Az osteoarthrosis (OA) – ízületi kopás- a leggyakoribb ízületi betegség. Bármelyik ízületet érintheti. leggyakrabban a térd, a csípő és a kéz kisízületeiben fordul elő. Az elsődleges elváltozás az ízületi porc elvékonyodása, ezt követi az ízületet alkotó struktúrák elhasználódása (degenerációja) Az OA következménye fájdalom, csökkent funkció és korlátozott napi aktivitás. A kezelés összetett, a kopás stádiumától függően gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésből (fizioterápia) áll . Az arthrosis kezelésében kiválóan alkalmazható, hatékony kezelés az ízületbe adott hyaluronsav injekció.

Ízületbe adott hiarulonsav hatása

A hialuronsav egy természetesen is előforduló molekula, mely “keni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Ha hialuronsavas ízületi szert juttatunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék viszkozitását (belső súrlódását), tehát elősegíti a csúszást. Olyan hatást érhető el vele, mint amikor az autóban olajat cserélnek. A felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Az oszteoartrózis ( kopás) által érintett nagyízületbe, főként a térdbe vagy a csípőbe adjuk ezt a készítményt, így csökkentjük a fájdalmat, valamint visszaállítjuk az ízület kenését és lökéscsillapítását.

Hyaluronsav injekció térdbe

Az ízületet injekciózása ambulánsan történik, ízületi ultrahang vizsgálatot követően, a kezelés után nem kell különösebb tehermentesítés sem. A kúra 1-3 darab, hetente elosztva beadott injekciót tartalmaz, illetve alkalmazunk évente egy alkalommal adandó készítményt is.

A hatás akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét. Az egyéb eljárásokkal eredménytelenül kezelt enyhe és középsúlyos ízületi kopásoknál érjük el a legjobb eredményt. A súlyos térdízületi, illetve súlyos ízületi kopásoknál ez a kezelés szerényebb eredménnyel jár, mégis gyakran fél évig jelentős javulást hozhat. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a porcpótló injekció sem minden esetben képes észrevehető javulást eredményezni. Kifejezett kopás esetén általában már csak műtéti megoldás – csípőprotézis-, illetve térdprotézis beültetés – ad megfelelő eredményt.

Hyaluronsav injekció
Megosztom: