Fizioterápia

A fizioterápia olyan eljárások összessége, amelyek- elsősorban – a reumatológiai betegségek megelőzésében, kezelésében és rehabilitációjában játszanak szerepet.

A fizioterápia a gyógyítás legősibb ága. Görög eredetű szó, természeti energiákkal történő gyógyítást jelent. A fizioterápia komplex terápia, egyes ágainak aktuális alkalmazása függ a betegségtől és adott esetben egyik vagy másik összetevője válik hangsúlyossá. A betegellátás minden fázisában megtalálható a megelőzéstől a gyógykezelésen át a rehabilitációig

A fizikoterápia körébe az elektro-, hidro-, termo-, foto- és mechanoterápiás(gyógytorna, ultrahang,masszázs)eljárások sorolhatók.

A fizioterápia e fentieken kívül a diéto-, balneo-, inhalációs és klímaterápiát is magába foglalja.

A fizioterápia hatásai:

– a fájdalom csökkentése
– vérbőség fokozása
– a gyulladás csökkentése
– izomerősítés
– izomrelaxálás
– mozgáskoordináció javítása
– specifikus hatások

Minden kezelés ellenjavallt a következő esetekben:

– lázas állapot
– daganatos megbetegedések
– heveny fertőző betegségek
– menses
– trombózis
– sérült, gyulladt bőr
– terhesség
– szívelégtelenség, szívinfarktus utáni állapot
– pszichiátriai gondozottak, epilepsia
– műtétek után kb. 2 hónapig (trombózisveszély miatt)
– beültetett fém, protézis a kezelésre kiírt területen a legtöbb esetben ellenjavallt
– pacemakeres betegeknek tilos az elektroterápiás kezelőhelyiségekbe belépni

A fizioterápiás kezelések folyamata: A kezeléseket általában kúraszerűen, kezelési fajtánként egy kezeléssorozatban 10 alkalommal végezzük orvosi rendelvényre. A kezelések letelte után a szakorvosi kontroll vizsgálaton az orvos rendelhet el ismételten fizioterápiás kezeléseket a beteg számára, ha szükségesnek látja. Egyes kezelésfajták mindennap, más kezelésfajták ritkább gyakorisággal adhatóak. A kezelés megkezdésekor a fizioterápiás asszisztens felvilágosítást nyújt a beteg számára kiírt kezelésekkel kapcsolatban, megadja a kezelések gyakoriságát és előjegyzi a beteget a kezelésekre.

A reumadoki.hu szakrendelésen az alábbi kezeléseket használjuk:

1. Ultrahang kezelés

A gyógyászatban az ultrahang mechanikus, termikus és kémiai hatásával kel számolni. Az ultrahang a mechanikus rezgések révén mikromasszázs-hatást vált ki, termikus hatása következtében a szöveteket és határrétegeket felmelegíti (a csontot a legkevésbé, a zsírszövetet a leginkább), kémiai hatása oxidációban nyilvánul meg. Mindezek eredményeként izomlazító, fájdalomcsillapító és értágító hatását használhatjuk ki.

A kezelés legfőbb javallatát a kopásos izületi betegségek (artrózis) képezik, e mellett izomrándulás és -fájdalom, sportsérülések, a nyáktömlők, íntapadások és ínhüvelyek elváltozásainál (vagyis az ún. lágyrészreumatizmus eseteiben), csontkinövéseknél, inak zsugorodásánál (kontrakturáknál), kifejezett izomspasmussal járó állapotokban (mint pl. a Bechterew-kór) használhatjuk eredményesen.

2. A lágy lézerterápia kezelés

A lágy lézerterápia kis energiájú (0,5 – 500 mW teljesítmény) infravörös lézersugárral történik mely számos pozitív biológiai hatással bír. A sejteket határoló sejthártyák működését, a rajtuk keresztül végbemenő anyag és energia forgalmat jelentősen javítva a kezelt szövetek regenerációs képességét fokozza. A lágy lézerek sejtkárosodást nem okoznak, segítik a beteg sejtek eredeti funkciójának visszaállítását. Javítják a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését, az ellenanyag termelődést, a vérkeringést. Csökkentik a gyulladásokat, az ödémákat. Alkalmazása megindítja az egyáltalán nem, vagy igen nehezen gyógyuló sebek gyógyulását, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. A megnövekedett ellen-anyagtermelés javítja a szervezet általános védekezőképességét, balesetet szenvedett beteg igen hamar megszabadulhat a fájdalmától.

A lézerterápia alkalmazhatósága különböző betegségek gyógyítására:

A lágy lézerterápia jól alkalmazható rosszul gyógyuló sebek, fekélyek valamint zárt izom és izületi sérülések kezelésében A hosszú ideje fennálló deformálással, fájdalommal járó krónikus betegségek esetén hosszabb idejű a gyógyulás. Ezek kezelése kúraszerűen, több héten keresztül történik. Egy kezelés ideje betegségtől függően változó, de általában 5-10 percet vesz igénybe. Akut esetben a lézerterápiát nagy dózisban, krónikus problémáknál fokozatosan emelkedő mennyiségben használják.

3. Tens kezelés (Transcutan elektro-nervo-stimulációs kezelés)

Az utóbbi évtizedben bevezetett TENS kezelési eljárást többségében fájdalomcsillapításra, fekélyek, felfekvések, bőrsérülések, kezelésére alkalmazzák. A kezelés lényege, hogy a TENS által szolgáltatott impulzusokkal csak a vastag érző idegrostokat ingereljük, és ezzel mintegy meggátoljuk azoknak a vékonyabb rostoknak az ingerületvezetését, amiken keresztül a fájdalom érzete az agyba jut. Terápiás előnye, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését részben vagy egészben megtakaríthatja.

Egyéni érzékenység szerint akár naponta többször is használható. Mindenfajta fájdalomcsillapításra, így akár daganatos betegeknél is alkalmazható.

4. Interferencia

Középfrekvenciás elektromos ingerterápia, melynél az alacsonyfrekvenciás ingeráram a középfrekvenciás áramok interferenciájakor jön létre. Ez az interferencia a 4000 Hz-es vivőfrekvenciának köszönhetően a szövetek mélyebb rétegeiben is ki tud alakulni, ezért kiválóan alkalmas mélyszöveti ingerlésre. Hatásai: fájdalomcsillapító, gyulladás- és ödéma csökkentő, helyi keringés- és izom összehúzódást fokozó.

Mélyebb fájdalomcsillapító hatású elektroterápiás módszer, főként a nyak és a gerinc kezelésére használják.

5. Magnetoterápia

A magnetoterápia egy speciális, mágneses térrel való kezelést jelent A kezelések során a szervezet molekuláris rendszerének töltésére hatunk, oly módon, hogy az elektronpályák energetikai változását idézzük elő. Így a testünk valamennyi sejtjére hatással lehetünk lerövidítve a sebgyógyulást, intenzívebb vérkeringést biztosítva egészen a hajszálerekig, növelve a szöveti oxigenizációt. A mozgásszervi betegségek esetén, illetve a fájdalomcsillapításnál más terápiákkal kombinálva alkalmazzuk.

Hatása:  fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, szöveti regeneráló hatás   Hatékonyan alkalmazható rehabilitációban, és csonttörések esetén is.

 A kezeléseket szakképzett fizioterápiás asszisztens végzi a reumatológiai szakrendelésünk javaslata alapján.

Árak:

5 alkalom: 15.000 Ft
10 alkalom: 25.000 Ft

Megosztom: