Fájdalomcsillapítás

A mozgásszervi betegségek hatékony, korszerű fájdalomcsillapítása

A reumatológiai, mozgásszervi betegellátás során a leggyakoribb probléma, amit meg kell oldani az a fájdalmak csillapítása, megszűntetése. Különféle fájdalomcsillapítási módszerekre van lehetőségünk, úgymint gyógyszeres és nem gyógyszeres fájdalomcsillapításra.

Gyógyszeres beavatkozásként az enyhébb fájdalmakra tabletták, kenőcsök, kúpok stb. állnak rendelkezésünkre. Ízületi gyulladásban vagy ízületi kopásban az ízületek injekciózására van lehetőség, erős fájdalmakban pl. ischias esetén az infúziós fájdalomcsillapítás alkalmazásával érünk el hatékony eredményt.

Számos esetben az idegek vezetéses érzéstelenítésével tudjuk uralni a fájdalmat. A lényeg, hogy a betegnek ne legyen fájdalma vagy a lehető legkisebb szintre tudjuk vinni. Makacs, az alap gyógyszerekre nem reagáló fájdalmak esetén, az un. opiát jellegű fájdalomcsillapítók bevetését is mérlegelni kell.

Bizonyos úgynevezett neuropátiás (idegi eredetű) fájdalmakban a klasszikus fájdalomcsillapítókon kívül speciálisan az idegekre ható gyógyszereket is alkalmazunk. A hatékonysághoz nélkülözhetetlen a pontos diagnózis. A klasszikus radiológiai képek, CT, MRI mellett a betegágynál, vagy a rendelőben kiválóan használható az ízületi és lágyrész ultrahang vizsgálat. Segítségével számos esetben gyors, akkurátus diagnózishoz juthatunk, emellett a vezetéses érzéstelenítésben használt injekciók pontos alkalmazásához is nélkülözhetetlen eljárás.

A nem gyógyszeres eljárások között kiemelkedő szerepet kap az orvosi manuális medicina is, mely kiválóan alkalmazható számos mozgásszervi betegségben.

Régebben a népgyógyászatban „csontkovácsolásnak” hívták ezt az eljárást. Ma azonban egyetemi akkreditációval, több éves tanulás után lehet az orvosból „kézzel” gyógyító, manuál terapeuta. Alkalmazásával például akut és krónikus gerincbántalmak is rendkívül hatékonyan orvosolhatóak.

A korszerű fizioterápia szintén nélkülözhetetlen eleme a fájdalom nem gyógyszeres kezelésének. Ezen belül a teljesség igénye nélkül gyógytorna, gyógymasszázs, elektroterápia, ultrahang terápia, magnetoterápia, lágy lézer terápia, amelyek a leggyakrabban a felhasználásra kerülnek. A lágy lézer orvosi alkalmazása évtizedekre nyúlik vissza, 5-10 lágy lézer kezeléssel, számos mozgásszervi betegség, lágyrész rendellenesség ( ínhüvely gyulladás, befagyott váll szindróma stb..) sikerrel kezelhető. Mindezeken felül hosszú távon, érdemes az egyénre szabott sport programot vagy a fitneszt különböző stílusát alkalmazni a egészség megőrzése, a mozgásszervi betegségek megelőzése érdekében, heti rendszerességgel.

A felsorolt terápiák, eljárások elérhetőek a zalaegerszegi magánrendelőmben.

Dr. Csőre Gyula reumatológus főorvos, rehabilitációs szakorvos, manuál terapeuta orvos, obezitológus.

Megosztom: